Notater


Treff 1 til 50 av 1,427

      1 2 3 4 5 ... 29» Neste»

 #   Notater   Linket til 
1

Lauritz Falk, Lauritz Meyer de Chezaulx Falk, født 15. november 1909, fødested Brussel, Belgia, død 1. februar 1990, dødssted Stockholm, begr. på Skogskyrkogården der. Norsk-svensk skuespiller, filmregissør, sanger og maler. Foreldre: Lege Gustav Falk (1870–1926) og Laura Meyer (1872–1965). Gift 1) med skuespiller Vibeke Mowinckel (27.10.1918–), datter av grosserer Thorolf Beyer Mowinckel (1884–1962) og Jenny Modesta Fasmer (1887–1961), ekteskapet oppløst; 2) med sanger Hanna Birgit Maria Lennartsson (17.2.1912–), datter av operasanger Torsten Vilhelm Lennartsson (1881–1933) og sanger Eva Elisabet Nilsson (1881–1972). Svigerfar til Stein Grieg Halvorsen (1909–).

Lauritz Falk var en av de mest benyttede skuespillere i norsk og svensk teater og film i en karriere som strakte seg over mer enn 50 år og omfattet de fleste sjangere, fra operetter, komedier og drama til langfilmer og fjernsynsserier. Han huskes særlig fra en rekke førsteelskerroller i svensk film i 1940- og 1950-årene.

Falk bodde de første år av sitt liv i Brussel, men da den første verdenskrig brøt ut, flyttet familien tilbake til Skandinavia, først til hans morforeldre i Bergen og året etter til Stockholm, der faren åpnet legepraksis. Lauritz begynte på Brummmerska skolan, som egentlig var en pikeskole, med bare et par gutter. Der ble han mobbet, både for sin “merkelige” påkledning, sitt pasjehår, sitt dårlige svensk og sitt lange, utenlandskklingende navn; læreren tvang ham stadig opp på tavlen for å skrive hele navnet. Hele livet hadde han et dårlig forhold til skolen; det var først etter et opphold i Berlin – dit han kom 15 år gammel for å gå på kunstskole – og et sommeruniversitet i Oxford, der han leste kunsthistorie og engelsk, at han tok studentexamen 1928.

Som filmskuespiller debuterte Falk allerede 13 år gammel, da Bonnierfilm søkte etter en gutt som kunne spille Putte i Per Lindbergs filmatisering av Elin Wägners Norrtullsligan. Det hadde møtt frem 60 gutter, men Lauritz gikk til Lindberg og sa at han syntes det var frekt ikke å la ham prøvespille når han nå hadde møtt opp. Slik startet en karriere med over 90 filmroller, de fleste av dem i Sverige.

Under en vinterferie i Norge traff Lauritz Falk maleren Henrik Sørensen. Lauritz var fast bestemt på å bli maler, og Sørensen rådet ham til å begynne på hans skole. Lauritz flyttet til Oslo og begynte i Kunstnernes Hus. Derfra gikk turen til Paris, hvor han fikk en grundig utdannelse på Académie des Beaux Arts. Så flyttet han tilbake til Oslo, hvor han forsøkte å leve av portrettmaleri, uten særlig hell.

Lykken snudde seg da han ble ansatt som scenograf på Søilen Teater og fikk fast inntekt. 1935 satte teateret opp stykket Storken av den danske forfatteren Thit Jensen. Like før premieren ble skuespilleren som spilte hovedrollen, dødssyk. Det ble panikk, og Falk foreslo at han skulle overta rollen. På premieren var han så sliten – han hadde både laget kulissene og lært seg rollen – at han sovnet i kulissene, men han ble vekket og gjorde braksuksess.

Etter scenedebuten hadde han omtrent 300 roller i drama, komedier, operetter, musikaler, farser, filmer og fjernsynsserier i Norge og Sverige. 1939–42 var han ansatt ved Nationatheatret, der han bl.a. spilte en rekke operetteroller (grev Danilo mot Aase Bye i Den glade enke 1938 og Eisenstein i Flaggermusen 1941), men også i stykker som Karusell av Alex Brinchmann, Kiellands Tre par og Bjørnsons Det ny system.

Under den annen verdenskrig ble Falk involvert i motstandsarbeid, og da han 1942 ble innkalt til forhør på Victoria Terrasse, benyttet han seg av sitt svenske pass og reiste til Sverige, der han ble boende resten av livet. Men han vendte ofte tilbake til Norge, både som gjest ved norske scener og for å spille i norske filmer.

I 1950-årene hadde Falk en rekke gjesteopptredener på Centralteatret, både i musikaler som South Pacific og Call me Madam og i seriøse roller som greven i Den straffede kjærlighet av Jean Anouilh. Sitt egentlige gjennombrudd som dramatisk skuespiller fikk han i Edward Albees Vem är rädd för Virginia Woolf? på den svenske Riksteatern 1962. Han var ansatt ved Dramaten i Stockholm 1970–82 og 1985–86.

I Norge er Falk kjent for sine roller i filmer som To levende og en død (1937), Gjest Baardsen (1939; her spilte hans første kone, Vibeke Falk, en av hovedrollene), En herre med bart og Den farlige leken (begge 1942), Englandsfarere (1946), Smuguglere i smoking (1956) og Hans Nielsen Hauge (1961). I Sverige regisserte han filmene Lev farligt og Vändkorset (begge 1944), Gomorron Bill! (1945) og Singoalla (1949, som assistent for hovedregissøren Christian-Jaque). Fra slutten av 1970-årene spilte han i flere serier i svensk fjernsyn, og som 80-åring hadde han sin siste rolle i Bo Widerbergs fjernsynsversjon av Vildanden.

1952 var Falk regissør for den norske barnefilmen Tom og Mette på sporet, og året etter hadde han personinstruksjonen og spilte en av hovedrollene i filmen Selkvinnen etter Leif Sindings manuskript. Filmen, som hadde handlingen lagt til Færøyene på 1700-tallet, fikk elendig kritikk (bl.a. for dårlig dialoginstruksjon) og ble tatt av plakaten etter bare tre dager! Filmanmelderen Arne Hestenes skrev at den manglet dramatisk appell og var “like opphissende som scener fra en dokumentarfilm om kålorm”, og filmen gav støtet til en debatt om statsstøtte til norsk filmproduksjon.

Kilder og litteratur Nationaltheatrets arkiv opplysninger fra familien P. Gjesdahl: Centralteatrets historie, 1964 The Internet Movie Database (http://www.imdb.org) Forfatter: Lise Lyche
 
Falk, Lauritz Meyer de Chezaulx (P743)
 
2
Store Norske Leksikon Berent Johan Beyer Friele

Forretningsmann. Foreldre: Forretningsmann Berent Friele (1862–1902) og Dagny Stockfleth Høegh Beyer (1869–1963). Gift i Rio de Janeiro, Brasil 29.12.1920 med Jenny Müller Camps (29.12.1897–januar 1985), datter av konsul og kjøpmann Edvard Müller og Jenny Camps. Sønnesønn av Herman Friele (1838–1921); dattersønn av Fredrik Beyer (1827–1903); fetter av Harald Beyer (1891–1960).

Berent Friele var USAs største kaffeimportør og virket som Nelson A. Rockefellers rådgiver i internasjonale spørsmål. Han høstet stor anerkjennelse for sin innsats som “USAs faste uoffisielle ambassadør i Brasil”.

Frieles far var fra 1898 medeier i firmaet Berent Friele & Sønner, et av de ledende grossistforetak i Bergen med kaffe fra eget brenneri som en av de viktigste artiklene. Faren døde allerede 1902, og unge Berent var eslet til en toppstilling i familiefirmaet, som hadde importert kaffe siden 1854. Han skulle i sitt yrkesaktive liv komme til å stelle mye med kaffe, men ikke i familiefirmaet.

Etter endt skolegang drog Berent Friele til Hamburg 1912, fullførte sin handelsutdannelse der og arbeidet på kontoret til et firma i kaffebransjen. Under den første verdenskrig gikk ferden til Brasil, og etter en kort tid i et tysk kaffefirmas tjeneste etablerte han sitt eget kaffefirma i Santos. Her skaffet han seg sine omfattende kunnskaper om kaffedyrking, kvalitetsbedømmelse av råvaren og internasjonal kaffehandel.

Det gylne øyeblikk i Frieles karriere kom 1918, da han under et besøk i New York kom i kontakt med den største amerikanske kjedeforretningen i kolonialbransjen, The Great Atlantic and Pacific Tea Company (A&P). Etter først å ha fått i oppdrag å forestå innkjøpene av kaffe i Santos for denne kjeden, ble han 1919 ansatt i et av datterselskapene. Han grunnla American Coffee Corporation (ACC) og opprettet kontorer for selskapet i store deler av den kaffeproduserende verden. Fra 1924 var han leder av ACCs hovedkontor i New York, to år senere ble han generaldirektør og visepresident i selskapet, og fra 1929 var han selskapets president og visepresident i morselskapet, A&P.

I begynnelsen av 1930-årene hadde A&P 16 000 utsalgssteder i USA og Canada. Særlig sterkt stod kjeden på østkysten av USA. Som leder av ACC importerte han 15 % av USAs kaffeforbruk, dvs. 5 % av verdensforbruket. Berent Friele var på dette tidspunkt verdens største kaffekjøper. Etter den annen verdenskrig avsluttet han sin karriere i American Coffee Corporation, og han tok ikke imot tilbudet, som han etter sigende fikk på sine eldre dager, om å bli president i A&P.

Friele gjorde en stor innsats for å styrke forbindelsene mellom USA og de latinamerikanske statene, særlig Brasil. Fra 1934 var han president i American Brazilian Association. Hans posisjon i Brasil gjorde ham til en effektiv døråpner, noe også Norge nøt godt av i forhandlingene om clearingavtalene med Brasil i 1930-årene, som innebar bytte av kaffe mot norsk klippfisk. Som direksjonsmedlem i Det norske handelskammer i New York kunne han yte norsk næringsliv mange tjenester. Han spilte også en viktig rolle i organiseringen av samarbeidet mellom de kaffeproduserende landene som i løpet av mellomkrigstiden ledet frem til et prisstabiliserende kvotesystem.

Kontakten på topplanet i Brasil klarte Friele å bevare på tross av regimeskiftene som fulgte av de hyppige politiske omveltningene i landet. Hans intime kjennskap til Latin-Amerika, først og fremst til Brasil og Colombia, og hans omfattende kontaktnett gjorde ham til en viktig rådgiver ved utformingen av USAs latinamerikapolitikk. Allerede 1940 tok han permisjon fra forretningen for å tjenestegjøre hos Nelson A. Rockefeller i Federal Office of Inter-American Affairs. Dette ble innledningen til et tett og livslangt samarbeid mellom de to.

Fra 1946 viet Friele hele sin tid til ulike organisasjoner som skulle fremme forståelse og samarbeid mellom USA og statene i Latin-Amerika og dels også yte utviklingsbistand. Flere av disse organisasjonene var etablert og finansiert av Rockefeller-brødrene. Da Rockefeller ble valgt til guvernør i New York 1958, knyttet han Berent Friele til seg som rådgiver i internasjonale spørsmål. Den posisjonen hadde han i hele Rockefellers tid både som guvernør og som USAs visepresident. Friele var også medlem av Council on Foreign Relations, som i en lang periode etter den annen verdenskrig hadde en innflytelsesrik rolle i utformingen av USAs utenrikspolitikk.

Berent Friele fikk flere utmerkelser både i USA og Brasil. 1932 ble han ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden “for hans fortjeneste for Norges deltagelse i vinterolympiaden i Lake Placid 1932”. Kilder og litteratur

A. H. Wiesener: Stamtavle over slekten Friele, Bergen 1934
O. Delphin Amundsen: Den kongelige norske Sankt Olavs Orden 1847–1947, 1947
T. Grønlie (red.): Friele 200 år 1799–1999, Bergen 1999
kirkebøkene fra Bergen i Digitalarkivet
 
Friele, Berent Johan Beyer (P604)
 
3 i Sel, Oppland, Norway. von Krogh, Hans Hilmar (P1157)
 
4 «Fosteret kom meget besværligt til Verden og var Moderens 2re Dødfødte» Magnus, Dødfødt (P3052)
 
5 (2nd hus) Russell Eilert Larson, b. December 13, 1928, Spokane, Wash. Russell served in the Navy at the close of World War II, and during the Korean War. He is now employed at the U. S. Post Office at Spokane. They have two children,?Morgan (3b7a2) and Vance (3b7a3 ). The family resides at 666 South Lee Street, Spokane, Wash. Familie: Russel Eilert Larson / Shirley Ann Danielson (F629)
 
6 (hus. second) William Russell Boyd. b. October 10, 1908, Thessalon, Ont., Can. Married May 3, 1947 at Regina, Sask. William is a veteran of World War II, having served six years overseas in the Ordnance Corps, Canadian Army forces. The family resides at the Green and White Auto Court, Cranbook, B. C. Canada. Familie: William Russell Boyd / Joyce Irene Olsen (F722)
 
7 (Second wf) Selma Olinda Boraas, b. July 29, 1907, Madison, Minn. Married June 26, 1932, at Madison. Lincoln is a veteran of World War I, having served in the U. S. Navy during 1918-19. Part of this service was aboard the battleship U.S.S. Arizona, which in 1919 made a run to Turkey to protect American nationals in the ruckus between Turkey and Greece. This famous battleship was destroyed during the sneak attack by the Japs on the Pacific fleet anchored in Pearl Harbor, Hawaii, on December 7, 1942. Since his discharge from the Navy Lincoln has been employed in various trades in Minneapolis. He spent several years at the Glen Lake Sanatorium recovering from tubercular infection of the lungs. They have two children,-James (3d7a) and Kathleen (3d7b). He was divorced in 1953, and now resides at Waconia, Minn. Familie: Lincoln Morgan Hansen / Selma Olinda Boraas (F707)
 
8 (second wife) Mrs. Florence M. Pepin, b. June 8, 1903, Estherville, Iowa. Married September 2, 1950, at Minneapolis. Florence is a graduate from the St. Andrew's Hospiral School of Nursing. She is a sister of Sybil. She has a son by a former marriage, Kenneth Pepin, b. April 20, 1938, Minneapolis. Stanley is a veteran of World War I. He enlisted in the Navy May 7, 1917. Served as a gunner on the U.S.S. Tyler, which was torpedoed and sunk by an enemy submarine in the Mediterranean sea at night, May 2, 1918. The freighter sank within three minutes. Surviving members of the crew were rescued from the water by a convoy vessel. After being discharged from the Navy in July, 1919, he entered the University of Minnesota, graduating from the School of Business Administration in 1923. He was employed by various business firms as an accountant until 1935, when he entered the service of the U.S. Treasury department as an internal revenue agent. From August, 1950, to September, 1954 he held the position of technical advisor, Internal Revenue service, at Omaha, Nebraska, and since September, 1954 he has been ip charge of the office of the Appellate division, Internal Revenue service, Kansas City, Mo. Home address: 2405 West 75th place, Kansas City 13, Mo. Familie: Stanley Elsmore Hansen / Florence Mary Pepin Bixby (F709)
 
9 (V. Magnus: Slægten Magnus, Kristiania 1909, s 24). Familie: Georg Daniel Barth Magnus / Hansine Margrethe Nielsine Jacobsen (F18)
 
10 Georg Frederich von Krogh, General Lieutenant (Dansk Biografisk Leksikon) von Krogh, Georg Frederich (P5388)
 
11 Charlotte Christiane Rosine Sophie von Krogh (Biografi) von Krogh, Charlotte Christiane Rosine Sophie (P5822)
 
12 Amtsforvalter (Danish Wikipedia) von Krogh, Georg Friderich (P5573)
 
13 Caspar Hermann von Krogh, General Lieutenant (Dansk) von Krogh, Caspar Hermann General Lieutenant (P5428)
 
14 Caspar Herman von Krogh, Overførster (Danish) von Krogh, Caspar Herman Overførster (P5565)
 
15 Charlotte Christiane Rosine Sophie von Krogh (Danish) von Krogh, Charlotte Christiane Rosine Sophie (P5822)
 
16 Christiane Ulrika Lerche (Denmark) Lerche, Christiane Ulrika (P5455)
 
17 Ferdinand Christian Hermann von Krogh (Danish) von Krogh, Ferdinand Christian Herman (P5820)
 
18 Frederik Christian Schack (Denmark) Schack, Frederik Christian Greve (P5802)
 
19 Friderich Christian von Krogh (Danish) von Krogh, Friderich Christian (P5571)
 
20 Friedrich Ferdinand von Krogh, til Åstrupgård (Danish) von Krogh, Friedrich Ferdinand til Åstrupgård (P5429)
 
21 Friderich Ferdinand von Krogh, Overforstmester (Danish) von Krogh, Friderich Ferdinand Overforstmester (P5458)
 
22 Georg Flemming Lerche (Danish) Lerche, Georg Flemming (P5804)
 
23 Godske Hans von Krogh, til Søholt (Denmark) von Krogh, Godske Hans til Søholt (P5459)
 
24 Godske Hans Ernst von Krogh, Premierlieutenant (Danish) von Krogh, Godske Hans Ernst Premierlieutenant (P5457)
 
25 Hedwig Catharina von Krogh (Danish) von Krogh, Hedwig Catharina (P5803)
 
26 Birgitte Marie von Krogh, hofdame hos dronning Juliane Marie av Danmark von Krogh, Birgitte Maria (P5801)
 
27 Kammejunker (Danish Wikipedia) von Krogh, Georg Friderich (P5573)
 
28 Christiane Ulrika Lerche, de l'union parfaite Lerche, Christiane Ulrika (P5455)
 
29 Godske Hans von Krogh, til Søholt, de L'Union Parfaite von Krogh, Godske Hans til Søholt (P5459)
 
30 Birgitte Marie von Krogh, de l'union parfaite von Krogh, Birgitte Maria (P5801)
 
31 Louise Augusta af Danmark (Danish Wikipedia) von Krogh, Elisabeth (P5492)
 
32 Hedwig Catharina von Krogh, de l'union parfaite von Krogh, Hedwig Catharina (P5803)
 
33 Siegfriede Victorine Knuth, Grevinne (Danish) Knuth, Siegfriede Victorine Grevinne (P5550)
 
34 Christian Ludwig August von Krogh (Germany) von Krogh, Christian Ludwig August (P5857)
 
35 Senat(or) (German Wikipedia) von Krogh, Georg Friderich (P5573)
 
36 Capitaine des armes (Wikipedia Norrway) von Krogh, Thomas (P5876)
 
37 Gert von Krage (Norske Rigs-Registranter. B. 7 : 1635-1640) von Krogh, Gerhard (P5386)
 
38 Ida von Krogh (Danish Family Search) von Krogh, Ida (P5824)
 
39 Sara Marie Hedevig von Krogh (Danish Family Search) von Krogh, Sara Marie Hedevig (P5827)
 
40 Sara Juliane Wilhelmine von Krogh (Danish Family Search) von Krogh, Sara Juliane Wilhelmine (P5828)
 
41 Louise Minna Else von Krogh (Danish Family Search) von Krogh, Louise Minna Else (P5830)
 
42 Friedrich Ferdinand Sigismund Hilmar von Krogh (Danish Family Search) von Krogh, Friedrich Ferdinand Sigismund Hilmar (P5831)
 
43 Casper Hermann Sigismund von Krogh (Danish Family Search) von Krogh, Casper Hermann Sigismund (P5829)
 
44 Godske Gerhard von Krogh (Danish Family Search) von Krogh, Godske Gerhard (P5825)
 
45 Casper Carl Hilmer von Krogh (Danish Family Search) von Krogh, Casper Carl Hilmer (P5826)
 
46 Godske Hans von Krogh, til Søholt (Danish Family Search) von Krogh, Godske Hans til Søholt (P5459)
 
47 Hendrich von Krogh, fødsel og dåp (Danish Family Search) von Krogh, Hendrich (P5797)
 
48 Elisabeth von Krogh (Rigsarkivet) von Krogh, Elisabeth (P5492)
 
49 Vielse for Frederik Christian Schack, Greve og Birgitte Marie von Krogh, hoffdame hos dronning Juliane Marie av Danmark den 16. Mars 1764 (Rigsarkivet) Familie: Frederik Christian Schack, Greve / Birgitte Maria von Krogh (F1966)
 
50 Arnoldus Hansen de Fine, Biskop i Nidaros de Fine, Arnoldus Hansen Biskop i Nidaros (P5595)
 

      1 2 3 4 5 ... 29» Neste»Quick Links

Contact Us

Contact Us
Our Surnames
Our Stories

Webmaster Message

We make every effort to document our research. If you have something you would like to add, please contact us.